Salg af kød

Vi sælger oksekød, som er vores fritgående Galloway kvæg. Kødet afhentes hos slagteren, som også sørger for partering og udskæring. Kontakt os for bestilling af kød.

Galloway besætninger

I efteråret 2017 blev vores dyrehold udvidet med 2 Galloway besætninger.

Fra gode venner købte vi 2 hvide Galloway køer, som hver havde en kviekalv fra 2017 med.

En genbo solgte sin besætning af 11 Galloway, som er sorte med hvidt mavebælte. Denne besætning er en gruppe af køer med kalve/ungdyr fra hhv. 2016-17.

Vores Galloway går fredeligt i foldene, som er ved siden bisonernes arealer.

Nogle besøgende kalder dem for "Panda-køer" på grund af de sort/hvide farver. Andre kalder dem for "Cigar-køer" på grund af mavebæltet. Vi hører også de hvide køer bliver kaldt for "Mickey Mouse køer" på grund af den sorte mule og de store, sorte ører. Uanset hvilken association man får, så er der stor interesse for Galloway kvæget.

  • På vej til græs

  • Panda eller Cigar???

  • Bison og Galloway

Info om Galloway

Historie

Gallowaykvæget er oprindeligt kvæget fra Galloway, den sydvestligste del af Skotland. Der findes spredte beretninger om det kullede (hornløse) kvæg helt fra Romerne og op til midten af attenhundredtallet. Beretninger der går på det kullede, på den oftest sorte og krøllede pels og især på den exceptionelle kødkvalitet. 

Bygning

Koen vejer fra 450-600 kg og tyren fra 750-900 kg. Det er således en relativt let race. Den er lavstammet med korte stærke ben. Ryggen er lige og kroppen dyb. Hovedet er kort, uden horn og med  store ører. Pelsen er sammensat af en tæt underuld og lange krøllede eller krusede dækhår.
Der er mange forskellige typer, som alle adskiller sig gennem tegningen i pelsen. De ensfarvede typer kan være sorte, røde eller dun. Den hvide galloway har mule og ører, som kan være enten sorte, røde eller dun. Hertil kommer de beltede typer, som kan være sorte, røde eller dun med et hvidt bælte om maven. Endelig forekommer en spættet type kaldet rigget. Fælles for de forskellige typer er bygning, temperament og slagtekvalitet.

Brugskvaliteter

Pelsens opbygning giver gallowaydyrene en særdeles god beskyttelse mod ekstreme temperaturer, fordi den isolerer så godt. De lange dækhår leder regnen bort og giver også en god mekanisk beskyttelse. Sammen med de korte stærke ben gør det dyrene meget robuste. På koen er yveret så behåret, at stikkende insekter har svært ved at komme til, så yverlidelser ses så godt som aldrig.
Temperamentet er generelt roligt. Dyrene er tilsyneladende upåvirkede af at man færdes på marken. De kommer ikke rendende af nysgerrighed, men de flytter sig heller ikke, med mindre man kommer helt tæt på.  
Galloway har en god fertilitet og køerne kælver let. De passer kollektivt på deres kalve, så hunde og andre dyr, de finder farlige, bliver jaget ud af marken.

Naturpleje

Galloway må gå ude året rundt uden tag, hvor der er naturligt læ. Racen er hårdfør, fordi den har dobbelt hårlag, der beskytter mod kulde og regn, og om sommeren mod insekter. De er robuste og kan producere kalve til en høj alder. De er nøjsomme og kan lave kvalitetskød på arealer, hvor andre racer ikke kan leve.

Galloway er meget velegnet til naturpleje og afgræsning af naturarealer på en skånsom måde. Det skyldes at dyrene har en, i forhold til deres størrelse,  forholdsmæssigt stor vom, det giver den dybe krop.  Den store vom gør, at de kan optage store mængder grovfoder. De kan således klare sig fint, selv på stride græsser og træagtige vækster, hvor mange andre racer vil tabe i huld. Afgræsning med kreaturer er ideelt til arealer, der ikke skal dyrkes. Antallet af plantearter vil vokse, fordi køerne træder frø og pollen godt ned i jordbunden, så det spirer lettere. Samtidigt holder afgræsningen græs og træer nede, så nye urter kan få lys til at spire frem.

Kødkvalitet

Da galloway hører til i den lette ende af kreaturracerne, varer det selvfølgelig længere før ungtyrene når op på 200 kg. Man skal regne med ca. 18 måneder. Væksten er altså relativt langsom. Kødet bliver til gengæld meget finfibret. Gallowayracen indlejrer fedt i muskulaturen i ganske små fedtlommer. Det gør det lettere at bevare kødets saftighed under tilberedningen. De fleste smagsstoffer sidder i fedtet, de bliver på den måde indlejret i kødet. I England, Skotland og Tyskland regnes Galloway for noget af det ypperste indenfor oksekød.

Sort belted
Ko med kalv fra 2017